Bulgarian Society

Chat for students with international ancestry and overseas students.

Announcements Posted on
Ask me ANYTHING - Andrew O'Neill - Buzzcocks comedian, amateur occultist, veggie... 22-05-2013
IMPORTANT: You must wait until midnight (morning exams)/4.30AM (afternoon exams) to discuss Edexcel exams and until 1pm/6pm the following day for STEP and IB exams. Please read before posting, including for rules for practical and oral exams. 28-04-2013
Sign in to Reply
  1. cvety's Avatar
    • Full Member
    Re: Bulgarian Society
    (Original post by kvvn93)
    Здравейте, някой случайно да може да ми обясни по-подробно как се прави тоя превод и легализация на дипломата? Ще съм му много благодарна Защото някои хора ми казват, че просто си нося дипломата на преводач и това е, други ми говорят, че трябва да я давам на мон, трети ми казват, че трябва да се дава на мон, но това преводачът го прави?! И нещо за нотариус разбрах? И знаете ли колко пари е нормално да излезе това, защото интеграл ми казват, че ако го дам при тях щели да го направят за 80 лв? И също ми казват, че можело да отнеме до 3-4 седмици, това не е ли много? Надявам се някой да сподели, защото се чудя какво да правя, за да е хем по-евтино, хем по-бързо
    Дам, най-добре пиши на университета Аз им изпратих имейл тази сутрин и силно се надявам да не я искат легализирана, защото чакане 3-4 седмици може да ми коства много (трябва ми ънкъндишънал до края на юли, за да съм от първия поток, кандидатстващ за общежития). Ти взе ли си вече дипломата? Наще още ги бавят и ми лазят по нервите. Толкова ли директорката не може да подпечата 31 дипломи :О
  2. kvvn93's Avatar
    • Full Member
    (Original post by cvety)
    Дам, най-добре пиши на университета Аз им изпратих имейл тази сутрин и силно се надявам да не я искат легализирана, защото чакане 3-4 седмици може да ми коства много (трябва ми ънкъндишънал до края на юли, за да съм от първия поток, кандидатстващ за общежития). Ти взе ли си вече дипломата? Наще още ги бавят и ми лазят по нервите. Толкова ли директорката не може да подпечата 31 дипломи :О
    И на нас не са ни ги дали... Не знам какво толкова ги правят
  3. hinano's Avatar
    • New Member
    Здрасти, хора! : ]

Случайно да има някой за към Кардиф? : ]
  4. capulet's Avatar
    • New Member
    Ох, аз писах на моя за дипломата преди доста време и няма отговор. Ще им звъня тия дни явно...

А иначе някой за Бристол? : )
  5. fresherEU's Avatar
    • New Member
    Някой получи ли безусловна оферта от Un Edinburgh и за колко време след като си изпратихте дипломата?
  6. lora_s's Avatar
    • Full Member
    (Original post by kvvn93)
    Здравейте, някой случайно да може да ми обясни по-подробно как се прави тоя превод и легализация на дипломата? Ще съм му много благодарна Защото някои хора ми казват, че просто си нося дипломата на преводач и това е, други ми говорят, че трябва да я давам на мон, трети ми казват, че трябва да се дава на мон, но това преводачът го прави?! И нещо за нотариус разбрах? И знаете ли колко пари е нормално да излезе това, защото интеграл ми казват, че ако го дам при тях щели да го направят за 80 лв? И също ми казват, че можело да отнеме до 3-4 седмици, това не е ли много? Надявам се някой да сподели, защото се чудя какво да правя, за да е хем по-евтино, хем по-бързо
    здрасти! аз още не съм си взела дипломата, но писах на университета ми да ги питам дали може да пратя сканирана дипломата+ легализирания превод по и-мейла и те ми отговориха, че няма проблем, което само по себе си ми спестява или много пари, или много чакане по опашки в МОН. Та ако и на теб ти кажат, че може по мейл, просто трябва да си занесеш дипломата да ти я преведат някъде, което ще ти излезе към 20-30 лв. май и след това да занесеш превода в Министерство на външните работи. Това е което знам, но може и да не съм съвсем права, защото източниците ми не са много легитимни относно процедурата с превода :Д
  7. capulet's Avatar
    • New Member
    При нас е направено така, че само в портала на унито да качваш каквито и да е документи.
    Питах ги дали им трябва легализирана или само преведенаи те ми казаха, че само преведена от преводач. Пратих им я и ми върнаха отговор, че всичко е ок, така че минах без мон :Д
  8. BloodyReny's Avatar
    • New Member
    Здравейте, моля ви се посъветвайте ме за средно добър университет в областта на Архитектурата и Дизайна? Гледах вече някои класации, но искам и второ мнение.
  9. amk933's Avatar
    • Full Member
    UCL
    Architectural Association School of Architecture
    Cambridge
    Bath

Вторият е частен и сигурно за пръв път го чуваш, но е наистина много добър - очакват те доста безсънни нощи. Както и в UCL и Cambridge де...
    За Bath само съм чувал, че е много добър в Архитектурата - не знам как стои по класации.
  10. BloodyReny's Avatar
    • New Member
    (Original post by amk933)
    UCL
    Architectural Association School of Architecture
    Cambridge
    Bath

Вторият е частен и сигурно за пръв път го чуваш, но е наистина много добър - очакват те доста безсънни нощи. Както и в UCL и Cambridge де...
    За Bath само съм чувал, че е много добър в Архитектурата - не знам как стои по класации.
    Не мисля, че съм за тези университети, но благодаря за инфото. Btw, да не би да учиш архитектура?
  11. lora_s's Avatar
    • Full Member
    ucl
    architectural association school of architecture
    cambridge
    bath

вторият е частен и сигурно за пръв път го чуваш, но е наистина много добър - очакват те доста безсънни нощи. както и в ucl и cambridge де...
    за bath само съм чувал, че е много добър в архитектурата - не знам как стои по класации.
    момичето попита за средно добри, ти й даде топ 3 уни-та за архитектура :d
  12. lora_s's Avatar
    • Full Member
    (Original post by BloodyReny)
    Здравейте, моля ви се посъветвайте ме за средно добър университет в областта на Архитектурата и Дизайна? Гледах вече някои класации, но искам и второ мнение.
    Тъй като имам няколко приятелки, които кандидатставаха архитектура, и се стремяха към средно добри университети, съм запозната с тях. Без проблем ще те приемат да учиш архитектура в Strathclyde (бонус: в Шотландия е (т.е. безплатно) и освен това типично дават condition от 5.00). Друг такъв университет е Dundee като там са толкова неадекватни с condition-ите, че нищо чудно да ти поискат диплома 3.00. Също така Newcastle e вариант- там искат 5.50 успех обикновено, както и Robert Gordon, но там дават също неадекватни условия от типа на 5.80 за човек с predicted grade 5.30 примерно.

Университети от рода на Bath, Cardiff и Edinburgh МНОГО трудно приемат архитектура- хора с перфектно портфолио и 6.00 бяха реджекнати, но те са далеч от средно ниво. Cambridge, разбира се, също :Д, въпреки че един мой съученик беше приет там, но с Architectural Engineering. Също така знам, че Glasgow School of Art не приеха никой от моето училище, а бяха към 5-6 човека, кандидатстващи с архитектура там.

Надявам се да съм ти помогнала
  13. amk933's Avatar
    • Full Member
    опа...сори много. пропуснал съм думата "средно"...
    аз не уча архитектура, но познавам хора учещи и в aasa, и в ucl...
  14. BloodyReny's Avatar
    • New Member
    (Original post by lora_s)
    Тъй като имам няколко приятелки, които кандидатставаха архитектура, и се стремяха към средно добри университети, съм запозната с тях. Без проблем ще те приемат да учиш архитектура в Strathclyde (бонус: в Шотландия е (т.е. безплатно) и освен това типично дават condition от 5.00). Друг такъв университет е Dundee като там са толкова неадекватни с condition-ите, че нищо чудно да ти поискат диплома 3.00. Също така Newcastle e вариант- там искат 5.50 успех обикновено, както и Robert Gordon, но там дават също неадекватни условия от типа на 5.80 за човек с predicted grade 5.30 примерно.

Университети от рода на Bath, Cardiff и Edinburgh МНОГО трудно приемат архитектура- хора с перфектно портфолио и 6.00 бяха реджекнати, но те са далеч от средно ниво. Cambridge, разбира се, също :Д, въпреки че един мой съученик беше приет там, но с Architectural Engineering. Също така знам, че Glasgow School of Art не приеха никой от моето училище, а бяха към 5-6 човека, кандидатстващи с архитектура там.

Надявам се да съм ти помогнала
    Помогна ми, разбира се! Проблема е, че Dundee искат матура по рисуване, а такава няма (Complete and Pass Diploma with average of Grade 3.5 and 3.5 in a State Maturity Examination in Art and Design).
  15. lora_s's Avatar
    • Full Member
    Помогна ми, разбира се! Проблема е, че Dundee искат матура по рисуване, а такава няма (Complete and Pass Diploma with average of Grade 3.5 and 3.5 in a State Maturity Examination in Art and Design).
    Не ти трябва такова нещо- сега попитах тази моя приятелка, която евентуално ще отиде в Дънди (още не е решила) и ми каза, че за архтектура са и дали условия 4.00 диплома и две свободноизбирате лни матури над 4.00. Това е
  16. BloodyReny's Avatar
    • New Member
    (Original post by lora_s)
    Не ти трябва такова нещо- сега попитах тази моя приятелка, която евентуално ще отиде в Дънди (още не е решила) и ми каза, че за архтектура са и дали условия 4.00 диплома и две свободноизбирате лни матури над 4.00. Това е
    А колко точки искат на toefl-a?
  17. lora_s's Avatar
    • Full Member

А колко точки искат на toefl-a?
    не й е било като условие, защото го е държала преди подаването на документите (както е много по-добре), но знам, че има над 100 точки със сигурност. Предполагам, че обикновено за Дънди минимума е около 90.
  18. BloodyReny's Avatar
    • New Member
    Най-вероятно. =)
  19. Monica.'s Avatar
    • Junior Member
    Не предполагах толкова бързо разпознаване, но няма лошо...
    Интересното е, обаче, че аз не се сещам за никой, който ще учи Law...
    И аз съм те срещала в тийн-а :Д

Иначе ако има някой в Глазгоу няма да откажа мнение за университета или града като цяло :Д По-специално се интересувам а Архиктектурата. Както и хора кандидатствали с тази специалност - какво ви включваше портфолиото, какво оценки са ви искали и какъв Тойфел?
  20. cvqtko's Avatar
    • New Member
    Здравейте на всички ! Аз съм на 18 и ми предстои пътуване за Абърдийн. Специалността ми е Право с френско право и френски.
    В момента чакам 7ми август, когато излизат и резултатите от техните приемни изпити, за да ми изпратят официално потвърждение, че ме приемат.
    Та питам - има ли някой за натам и запазихте ли вече билетите ?
    И още - колко време след потвърждението да чакам да ме приемат и за общежитие, защото аз вече кандидатствах, но статусът ми трябва да се смени на unconditional.
Sign in to Reply
Share this discussion:  
Useful resources
Article updates
Moderators

We have a brilliant team of more than 60 volunteers looking after discussions on The Student Room, helping to make it a fun, safe and useful place to hang out.

Reputation gems:
The Reputation gems seen here indicate how well reputed the user is, red gem indicate negative reputation and green indicates a good rep.
Post rating score:
These scores show if a post has been positively or negatively rated by our members.