You are Here: Home

# Hourly rate calculation Tweet

Announcements Posted on
Ask me ANYTHING - Andrew O'Neill - Buzzcocks comedian, amateur occultist, vegan... 22-05-2013
1. Hourly rate calculation
Does anyone know how to calcuate an hourly rate. I have been offered a job for £40,000 for 44 hours a week.
2. Re: Hourly rate calculation
How did you land a 40k job without being able to do primary school maths?
3. Re: Hourly rate calculation
(Original post by M1011)
How did you land a 40k job without being able to do primary school maths?
'Like'
4. Re: Hourly rate calculation
why has it been done to 52 weeks i forgot to mention i will have 4 weeks hols
5. Re: Hourly rate calculation
(Original post by member9876)
why has it been done to 52 weeks i forgot to mention i will have 4 weeks hols
4 weeks paid holiday presumably?
6. Re: Hourly rate calculation
52 weeks - 4 weeks leave = 48 weeks

48 weeks x 44 hours = 2112 hours

£40,000 / 2112 hours = £18.94 p/h
7. Re: Hourly rate calculation
guys i was initially offered 35k for 40 hours. And asked to work every sat for 4 hours, so 16 hours for amonth, so 40k for 44hr.

I only want to do 2 saturdays (so 8 hrs a month) so would it be better to ask for those 8 hrs to get paid at my normal weekly rate or ask for say £2000 to do it over the year
8. Re: Hourly rate calculation
(Original post by Norton1)
4 weeks paid holiday presumably?
yep paid now it makes sense i guess
9. Re: Hourly rate calculation
so I want to do 35k for 40 hours a week.

And work for 8 hrs every sat for the yr so I want to know would I get more if I worked these 8 hours over the year at my normal rate or should I ask for a lump sum say like £2000 for them.

I was offered the extra 5k for 44 hours so not sure what to do. Any advice?
10. Re: Hourly rate calculation
(Original post by member9876)
guys i was initially offered 35k for 40 hours. And asked to work every sat for 4 hours, so 16 hours for amonth, so 40k for 44hr.

I only want to do 2 saturdays (so 8 hrs a month) so would it be better to ask for those 8 hrs to get paid at my normal weekly rate or ask for say £2000 to do it over the year

(Original post by member9876)
so I want to do 35k for 40 hours a week.

And work for 8 hrs every sat for the yr so I want to know would I get more if I worked these 8 hours over the year at my normal rate or should I ask for a lump sum say like £2000 for them.

I was offered the extra 5k for 44 hours so not sure what to do. Any advice?

52 weeks x 44 hours = 2288 hours per year
divide 40k by 2288 = hourly rate of £17.48

52 weeks x 40 hours = 2080 hours per year
divide 35k by 2080 = hourly rate of £16.83

So the hourly rate is considerable better if you do the deal they offered (5k per annum for extra 4 hours per week). However, if we separate it out we get a better idea of what's going on;

Their Offer

40 hours x 52 weeks x 16.83 = 35,000

Weekday hourly rate = £16.83

4 hours x 52 weeks x sat hourly rate = 5,000
208 hours x sat hourly rate = 5,000
5,000 / 208 hours = sat hourly rate

Saturday hourly rate = £24.04

Based on this, I recommend you charge £24.04 an hour for Saturday hours. Of course if you're going to exactly divide the hours by half (aka. four hours every two weeks), then you just half the addition they offered (giving a salary of 37.5k). That works out less per hour if you don't charge Saturdays at a premium however;

2080 hours + 104 Saturday hours = 2184 annual hours
£37,500 / 2184 annual hours = £17.17 per hour

So you'd be earning less per hour then if you took their offer of 40k (40k = 17.48), but more than if you declined and maintained the 35k salary (35k = 16.83). It really comes down to what you consider your Saturdays to be; normal working hours or premium working hours?
11. Re: Hourly rate calculation
if i worked 4hrs*2 saturdays a month = 8 hrs. And if i did that at my normal rate (for 35k) what would be my overall net for the year. i worked it out to be about 36.660
12. Re: Hourly rate calculation
(Original post by member9876)
if i worked 4hrs*2 saturdays a month = 8 hrs. And if i did that at my normal rate (for 35k) what would be my overall net for the year. i worked it out to be about 36.660
16.83 x 42 hours (average) x 52 weeks = £36,750

Before anyone points it out, it actually comes to 36,756 as written here, but the 16.83 is rounded so on the calculator it comes out as above.
Useful resources

## Articles:

A-Z of Careers Advice Choosing a CareerCV Writing HelpCovering Letter HelpInterview Tips

## Groups associated with this forum:

View associated groups