Hey there! Sign in to join this conversationNew here? Join for free to post

Speed Distance Time for Dummies

Announcements Posted on
Uni student? You could win a Samsung Galaxy S7 or £500 of travel vouchers by taking this quick survey 05-05-2016
  1. Offline

    ReputationRep:
    (Original post by Andyeasson)
    Hello,

    For starters those are quiet tricky numbers that don't go into each other that well, so I don't know if they'll be that tricky but it's best to be prepared.

    First of all you know that in 60mins you travel 45miles.
    Therefore it takes 3hrs to travel 135 with 27miles left.
    So now we want to know how long it takes to travel 27miles.
    Easiest way to do this I find is to find a number that goes into both 45 and 27. (9)
    You can work out (45/9=5) that you travel 9miles in 5minutes.
    To find out how long it takes to travel 27miles....27/9=3 and then 3x5minutes= 15 minutes
    So the answer is 2hrs 15minutes.

    I'm studying these questions for an aptitude test coming up and I've found that if you can learn patterns of what numbers go into an hour it really helps!! I.e. 2,30's. 3,20's. 4,15's. 5,12's.
    Correct me if I'm wrong but the answer isn't 2hrs 15mins, the answer is 3 hrs 36 mins
    45*3 = 135 = 3 hours
    162-135=27 miles remaining
    At 45 mph we travel 45 miles in 60 mins (45/60)
    So we travel 4.5 miles in 6 mins (4.5/6)
    So we travel 9 miles in 12 mins (9/12)
    Remember to multiply by the top and divide by the bottom
    27/9 = 3
    3*12 = 36 mins
    Answer 3 hrs and 36 mins
  2. Offline

    ReputationRep:
    Can someone please break down how to calculate time = 72miles / 135 mph. I know the answer is 32 mins but I haven't a clue how to get to it ...
  3. Offline

    ReputationRep:
    Now I've racked my brain please could some one explain and break down of how to calculate how long it would take to travel 72 miles at 135 mph. I know the answer is 32 mins but I haven't a clue how to get to it.
  4. Offline

    ReputationRep:
    Divide 135 by 60 to give you your miles per minute, which equals 2.25, then divide 72 by your miles per minute figure 72/2.25 equals 32.


    Posted from TSR Mobile

Reply

Submit reply

Register

Thanks for posting! You just need to create an account in order to submit the post
  1. this can't be left blank
    that username has been taken, please choose another Forgotten your password?
  2. this can't be left blank
    this email is already registered. Forgotten your password?
  3. this can't be left blank

    6 characters or longer with both numbers and letters is safer

  4. this can't be left empty
    your full birthday is required
  1. Oops, you need to agree to our Ts&Cs to register
  2. Slide to join now Processing…

Updated: March 12, 2016
TSR Support Team

We have a brilliant team of more than 60 Support Team members looking after discussions on The Student Room, helping to make it a fun, safe and useful place to hang out.

Today on TSR

CIE AS biology

Chat about your exam here

Poll
Who will be the next US president?
Useful resources

Articles:

Guide to the armed forcesGuide to the Royal Air ForceA job in the Army

Featured recruiter profiles:

Army logo

The Army is recruiting now

"With hundreds of roles available, there’s more than one way to be the best."

Quick Link:

Unanswered Armed Forces Threads

Groups associated with this forum:

View associated groups
Quick reply
Reputation gems: You get these gems as you gain rep from other members for making good contributions and giving helpful advice.