Polish Thread
Chat for students with international ancestry and overseas students.
| Announcements | Posted on | |
|---|---|---|
| Important: please read these guidelines before posting about exams on The Student Room | 28-04-2013 | |
-
Re: Polish Thread
Excuse me man! I'm not from Krakow or Torun... I'm from Greater Poland, so that's far away from all the cities and I'm sure that the two which I mentioned are more worth visiting than Warsaw. I've been to Warsaw 5 times and I've never found it interesting and beautiful... That's a really ugly place don't mention the high costs of living. Whereas Krakow is cheaper and visited by 2 times more tourist than Warsaw. Torun, however, is an extraordinary place where you can visit, for sure, more interesting places than in Warsaw.
But if you are looking for a place where you'd like to calm down go to the mountains, for example Carpathian mountains - you'll certainly enjoy spending time there, especially because this region of Poland was not as devastated during World War I&II and Comunism as the other parts. -
Re: Polish ThreadLet's not exaggerate.(Original post by onlybarca)
Don't listen to him. He just says that because he probably comes from Krakow or Poznan where they don't particulary like Warsaw and people living there
You know... they're all jealous
Warsaw is a beautiful city and I'm sure it's a very interesting place to see for foreign tourists. It's very original and has its own atmosphere which I love. You can't compare Warsaw to any other place in Poland
Have a look at the photos:
http://www.ziolek.pl/fotografie/wars...lice/index.htm
I know foreign tourists prefer Krakow and other Polish cities much more than Warsaw.
For instance, my boyfriend (he's not Polish) has been a lot more impressed by the so often called provincial Lublin than our capital city.
Bear_Gryllys, No matter where you go in Poland, you will enjoy it.
Why not visit your grandfather's hometown first? -
To moj pierwszy post na forum wiec witam.
W tym roku koncze liceum i chcialbym studiowac w UK. Wiem, ze teraz jest troche pozno, ale jednak wiekszosc uniwersytetow nadal przyjmuje spoznialskich. Moje pytanie jest nastepujace: przynajmniej 3 uczelnie umozliwiaja aplikowanie bezposrednio do nich (mowa o full time) - Bedfordshire (czytalem jednak sporo negatywnych opinii o nich), Coventry (tu juz lepiej) i Portsmouth - czy aplikujac bezposrednio do nich, nie przez UCAS, bede mogl aplikowac przez UCAS do 5 innych uczelni, co daloby mi liczbe 8 uniwersytetow, czy wtedy moglbym wpisac w UCAS jedynie 2 uczelnie?
Troche spieprzylem sprawe, bo zdaje tylko angielski na rozsz., a polski i WOS na podstawie, wiec moze byc problem z dostaniem sie do Anglii. Zastanawiam sie m.in. nad Essex, L'pool, Gloucestershire, Leeds, Aston, Southampton i Queen Mary, ale tylko 1 przedmiot zdawany na poziomie rozszerzonym moze nie wystarczyc, by dostac sie na ktorakolwiek z nich, wiec na pewno uderze do 2-3 (teoretycznie) slabszych uczelni. Moze ktos byl/jest w podobnej sytuacji i moze cos poradzi, gdzie mialbym spore szanse sie dostac.
Z gory dzieki. -
Re: Polish Thread(Original post by RabbitCFH)
To moj pierwszy post na forum wiec witam.
W tym roku koncze liceum i chcialbym studiowac w UK. Wiem, ze teraz jest troche pozno, ale jednak wiekszosc uniwersytetow nadal przyjmuje spoznialskich. Moje pytanie jest nastepujace: przynajmniej 3 uczelnie umozliwiaja aplikowanie bezposrednio do nich (mowa o full time) - Bedfordshire (czytalem jednak sporo negatywnych opinii o nich), Coventry (tu juz lepiej) i Portsmouth - czy aplikujac bezposrednio do nich, nie przez UCAS, bede mogl aplikowac przez UCAS do 5 innych uczelni, co daloby mi liczbe 8 uniwersytetow, czy wtedy moglbym wpisac w UCAS jedynie 2 uczelnie?
Troche spieprzylem sprawe, bo zdaje tylko angielski na rozsz., a polski i WOS na podstawie, wiec moze byc problem z dostaniem sie do Anglii. Zastanawiam sie m.in. nad Essex, L'pool, Gloucestershire, Leeds, Aston, Southampton i Queen Mary, ale tylko 1 przedmiot zdawany na poziomie rozszerzonym moze nie wystarczyc, by dostac sie na ktorakolwiek z nich, wiec na pewno uderze do 2-3 (teoretycznie) slabszych uczelni. Moze ktos byl/jest w podobnej sytuacji i moze cos poradzi, gdzie mialbym spore szanse sie dostac.
Z gory dzieki.
no spieprzyles sprawe bo tylko slbe univerki biora po terminie. a z ta podstawa to tym bardziej. powiem tak: southampton chce 3 rozszerzen i nie sadze by przyjmowal po terminie, aston ma spore wymagania jako biznesowa uczelnia(nie wiem na co chcesz isc), queen mary tez jest dosc dobra i nie wezmie na dobre kierunki+ 3 rozszerzenia, liverpool i essex tym bardziej
szukaj univerkow z nazwami o ktorych nigdy w zyciu nie slyszales, tam pewnie beda miejsca ;] -
Re: Polish Thread(Original post by RabbitCFH)
Zamierzam isc na English Language, English Studies lub cos pokrewnego. A co bys powiedziala o Portsmouth? Mam jakies szanse?
Bylbym wdzieczny rowniez za odpowiedz na moje pierwsze pytanie z poprzedniego posta.
Z racji tego ze mozna wybrac zawsze 5 univerkow to mysle ze taka opcja nie przejdzie bo wtedy wszyscy by takie przekrety robili ale mozesz napisac mejla do univerkow i zapytac.
do co portsmouth to mozesz miec jakies szanse. ja opieram sie na rankingu timesa. tak jest on na 78 miejscu, kiedy southampton jest na 14. im dalej w rankingu w tym wypadku dla Ciebie korzystniej wiec sobie poszukaj: http://extras.timesonline.co.uk/gug/...lish&x=28&y=14
tak samo niektore uni moga od Ciebie chciec zdania IELTSa -
Tez opieram sie na tym rankingu, a dokladniej to na nowszym, z 2009: http://extras.timesonline.co.uk/tol_...rsityguide.php
Co do egzaminu z angielskiego tez wiem. Jeszcze zastanowie sie czy zdawac IELTS czy TOEFL. -
czesc wszystkim,
dostalam kilka ofert z uniwerkow i zastanawiam sie ktore 2 wybrać , jezeli ktos ma o nich jakies pojecie i moglby doradzic to bardzo o to prosze
a to oferty (kierunek media&communication)
wszystkie wymagają IELTS 6.5
co do matury to:
Goldsmith’s Uni chce MATURA 75% OVERALL ( przez overall rozumiem ogolna srednia z matury ?? )
Nottingham Trent Uni
a minimum of 60% or above in your Matura (rozumiem , ze tez chodzi o srednia, nie sprecyzowali)
Bournemouth Uni
Successful completion of New Matura-Poland with three subjects at extended level
Mozecie cos doradzic? -
Jesli mialbym wybierac to:
Goldsmith's nie, bo w Londynie, a wiec i drozej.
Nottingham nie, bo jest tam bardzo wysoka przestepczosc (nazwano je "Shottingham"
).
Chyba wybralbym Bournemouth, bo wyglada na bardzo ladne miasto. Dostalem niedawno od nich prospekt w postaci grubej (jakies 200 stron) ksiazeczki i zaluje nieco, ze nie spelniam wymagan tej uczelni.
Niestety nie powiem Ci, ktora uczelnia jest najlepsza jesli chodzi o kierunek M&C, ale wg Timesa pod tym wzgledem Goldsmith's jest 11, N. Trent 19 a B'mouth 20, wiec bardzo wysoko, ale to juz pewnie wiesz. Zapytaj w tematach danych uczelni, co mowia o nich studenci tego (lub podobnych) kierunku, zamow prospekty...
Pozdrawiam. -
Re: Polish Thread(Original post by dominika1)
czesc wszystkim,
dostalam kilka ofert z uniwerkow i zastanawiam sie ktore 2 wybrać , jezeli ktos ma o nich jakies pojecie i moglby doradzic to bardzo o to prosze
a to oferty (kierunek media&communication)
wszystkie wymagają IELTS 6.5
co do matury to:
Goldsmith’s Uni chce MATURA 75% OVERALL ( przez overall rozumiem ogolna srednia z matury ?? )
Nottingham Trent Uni
a minimum of 60% or above in your Matura (rozumiem , ze tez chodzi o srednia, nie sprecyzowali)
Bournemouth Uni
Successful completion of New Matura-Poland with three subjects at extended level
Mozecie cos doradzic?
Ja na Twoim miejscu brałabym Goldsmith's wlasnie dlatego ze Londyn no i zdecydowanie z tych uni jest najlepszy. Overall 75% ale zapytaj czy wliczają się ustne. Najlatwiej bedzie Ci znalezc prace po Goldsmith's wlasnie.
Nottingham Trent Uni.. przestepczosc niby mowi sie ze jest duza ale na pewno nie wieksza niz w Polsce ;-) Ale odradzam bo Nottingham Trent wcale dobry univerkiem nie jest... Bournemouth odradzam bo pierwszy raz w zyciu i nich slysze a Twoj przyszly pracodawca na pewno tez bedzie sie tym kierowal czy zna univerek. 'successful completion of new matura' tylko swiadczy o tym chyba ze najlepszy nie jest.. no albo Twoja aplikacja byla powalajaca
jeszcze raz londyn, londyn, londyn!
poczytaj sobie tez forum britishcouncil, moze tam cos znajdziesz -
dzieki za rady! Goldsmith's stawiam na 1 miejscu, z tego co do tej pory wiedzialam o tym kierunku to wlasnie Gold jest calkiem z niego znany, niestety cena zycia w Londynie mnie przeraza,ale z drugiej strony, gdzie jak nie w Londynie....;] rozchodzi sie o drugi wybor.Bournemouth w ostatnich rankingach 'nowych' uniwerkow dobrze sie prezentuje, dostal nawet jakies nagrody i blisko Londynu, ciekawa lokalizacja, nie tak znowu daleko od eurotunelu , z drugiej strony Nottingham daje fajne mozliwosci jezeli chodzi o ten kurs.A powiedzcie mi jeszcze co Wy robicie i gdzie? I tak jeszcze na koniec orientujecie sie czy jezeli chodzi o kredyty studenckie - mam na mysli te rzadowe pozyczki, pojawily sie ostatnio jakies problemy w ich przyznawaniu?
-
Re: Polish Thread(Original post by dominika1)
dzieki za rady! Goldsmith's stawiam na 1 miejscu, z tego co do tej pory wiedzialam o tym kierunku to wlasnie Gold jest calkiem z niego znany, niestety cena zycia w Londynie mnie przeraza,ale z drugiej strony, gdzie jak nie w Londynie....;] rozchodzi sie o drugi wybor.Bournemouth w ostatnich rankingach 'nowych' uniwerkow dobrze sie prezentuje, dostal nawet jakies nagrody i blisko Londynu, ciekawa lokalizacja, nie tak znowu daleko od eurotunelu , z drugiej strony Nottingham daje fajne mozliwosci jezeli chodzi o ten kurs.A powiedzcie mi jeszcze co Wy robicie i gdzie? I tak jeszcze na koniec orientujecie sie czy jezeli chodzi o kredyty studenckie - mam na mysli te rzadowe pozyczki, pojawily sie ostatnio jakies problemy w ich przyznawaniu?
u mnie widzisz w sygnaturze na jakie uni skladalam. wybieram nottingham jako firm i chyba bham jako insurance. aktualnie jestem w polsce i niedlugo bede zdawac kochana mature
tak jak mowilam o bournemouth nie slyszalam, ale byc moze jest dobry
masz na mysli kredyt na czesne? z tym nie ma problemow -
Re: Polish ThreadMam nadzieję, że nie za późno, ale teraz dopiero zauważyłem Twojego posta(Original post by RabbitCFH)
Zamierzam isc na English Language, English Studies lub cos pokrewnego. A co bys powiedziala o Portsmouth? Mam jakies szanse?
Ja się wybieram do Portsmouth w tym roku, na International Business. Zdawałem w zeszłym roku maturę z mat (rozsz) na 74%, ang (rozsz) na 76%, pol (podst) 67% i ustne podstawowe po 90%. Dostałem początkowo conditional "Achieve 4 in Matura + IELTS 6.0". Jak się dowiedzieli, że zdawałem już maturę to zmienili na samego IELTSa. Czyli nie trzeba też niewiadomo ile przedmiotów zdawać
A co do Portmouth to słyszałem mnóstwo pozytywnych opinii, miasto przynajmniej na zdjęciach wygląda świetnie. I fajnie traktują przyszłych studentów, rozsyłają nawet broszki z napisem "I love University of Portsmouth". Odezwij się jeśli się zdecydujesz
-
Dla tej broszki ide na Portsmouth.

A na powaznie - prawie na pewno bede aplikowal na P'mouth, jednak nieco wieksze szanse daje Coventry (oprocz niewysokich wymagan nie potrzeba IELTS/TOEFL, wystarczy matura na 60% (!), chociaz tak czy siak TOEFL bede zdawac). Mam zamiar aplikowac jeszcze w niedziele lub na poczatku nastepnego tygodnia. Sam Portsmouth tez mi nawet podoba, zreszta pan(i) z Polish Office z UoP podal(a) mi sporo ciekawych informacji.
Jak na razie szykuje sie, ze bede aplikowal na Portsmouth, Coventry, Central Lancashire i Kingston.
(oh well, maybe im a bit biased coz it's my home city