Polish Thread
Chat for students with international ancestry and overseas students.
-
Re: Polish ThreadMój kolega jakiś czas temu był, poświadczyła "pani z sekretariatu" i efekt był taki, że mu odesłali aplikację. Wysłał oryginał paszportu(Original post by mrozycki)
Nie lepiej iść do szkoły? Nie wiem jak z pracownikiem sekretariatu, ale poświadczenie od nauczyciela im wystarczy (nie jestem w stanie tego teraz znaleźć, ale gdzieś na stronie to jest), nie trzeba u notariusza. Tylko że musi być imię, nazwisko, nazwa stanowiska, adres i telefon osoby poświadczającej. No i tak osoba nie może być członkiem Twojej rodziny.
Poza tym z tego co widzę, można wysłać oryginał. Oni to wtedy skanują i odsyłają - u mnie tak zrobili z odpisem aktu urodzenia. No ale to raczej ryzykowna opcja
Póki co jeszcze się nie dostałem, czekam na wyniki STEPów. Bo od nich dodatkowo zależy, jeżeli się dostanę, to czy będzie to informatyka z matematyką czy z naukami przyrodniczymi.
Więc wolę wydać 7zł niż się chrzanić z szukaniem nauczyciela.
Dzięki za odpowiedź. Gratuluję niesamowitych ofert oraz życzę ich spełnienia
-
Re: Polish Thread
Witam, jestem nowa na forum, składam podanie na medycynę (2013 entry); widzę, że rozmawia się tu o jakichś dokumentach do student finance, a dotąd w ogóle się tym nie interesowałam, mógłby mi ktoś jakoś krótko wyjaśnić?
UCAS application deadline mam na połowę października, więc czy te dokumenty mam załatwiać tak, żeby je mieć wcześniej, czy kiedy będę już mieć oferty, ewentualnie przed rozpoczęciem roku akademickiego?
Przepraszam za kłopot, ale jestem w tym temacie zielona
-
Re: Polish ThreadJeszcze masz mnóstwo czasu na to - osoby z UE mogą składać podania dopiero od czerwca, w Twoim wypadku 2013. Jest to niezależne od UCAS (to znaczy na UCAS musisz podać w jaki sposób będziesz finansować czesne, ale to wystarczy podać European Team, czy jakoś tak, jest lista rozwijana).(Original post by innuendos)
Witam, jestem nowa na forum, składam podanie na medycynę (2013 entry); widzę, że rozmawia się tu o jakichś dokumentach do student finance, a dotąd w ogóle się tym nie interesowałam, mógłby mi ktoś jakoś krótko wyjaśnić?
UCAS application deadline mam na połowę października, więc czy te dokumenty mam załatwiać tak, żeby je mieć wcześniej, czy kiedy będę już mieć oferty, ewentualnie przed rozpoczęciem roku akademickiego?
Przepraszam za kłopot, ale jestem w tym temacie zielona
W skrócie - wypełniasz formularz, około 30 stron, wysyłasz razem z potwierdzoną kopią dowodu osobistego/paszportu i po około dwóch miesiącach dostajesz odpowiedź, czy przysługuje Ci kredyt na czesne czy nie. Potem, jak się dostaniesz, wszystko odbywa się między Student Finance i collegem/uniwersytetem.Last edited by mrozycki; 09-08-2012 at 07:57. -
Hej wszystkim

Nie znalazłam jeszcze odpowiedzi na jedno nurtujące mnie pytanie, więc pytam: czy na studia w uk liczy się matura ustna??? Jeśli na stronie uczelni w wymaganiach jest napisane 80% from three extended level subjects, to generalnie jak mam to rozumieć? Trzy dowolne przedmioty, czyli ustne też mogą być? Pytam bo z ustnego angielskiego rozszerzonego właśnie uzyskałam całkiem ładny wynik
Więc jak to jest?
-
Re: Polish ThreadNie spotkałem się jeszcze z osobą, która by dostała warunek dotyczący matury ustnej. Dodatkowo nie zawsze są to 3 przedmioty rozszerzone - ja miałem matematykę podstawową na 95% jako jeden z warunków.(Original post by lafiorka)
Hej wszystkim
Nie znalazłam jeszcze odpowiedzi na jedno nurtujące mnie pytanie, więc pytam: czy na studia w uk liczy się matura ustna??? Jeśli na stronie uczelni w wymaganiach jest napisane 80% from three extended level subjects, to generalnie jak mam to rozumieć? Trzy dowolne przedmioty, czyli ustne też mogą być? Pytam bo z ustnego angielskiego rozszerzonego właśnie uzyskałam całkiem ładny wynik
Więc jak to jest?
Ale matura ustna ma znaczenie, ponieważ liczy się średnia ze wszystkich egzaminów. -
Re: Polish ThreadJeśli zdawałaś maturę w tym roku, to ustna wcale nie jest rozszerzona, tylko bez poziomu. A extended level zawsze odnosi się do pisemnych.(Original post by lafiorka)
Hej wszystkim
Więc jak to jest?
-
Dzięki za odpowiedzi

Maturę pisałam w zeszłym roku i miałam zarówno podstawę jak i rozszerzenie. A jeśli na stronie uczelni i w odpowiedzi na maila piszą, "We do not typically specify any particular subject to be essential for entry onto this course"? Mam już totalny mętlik w głowie...
A czy możliwa jest taka opcja, żeby po jednym roku studiowania w Polsce, zacząć studia znowu od pierwszego roku w UK? Czy wtedy liczy się tylko transfer, albo będę brana pod uwagę jak mature student? * -
Re: Polish Thread1. To może zależeć od uczelni.(Original post by lafiorka)
Dzięki za odpowiedzi
Maturę pisałam w zeszłym roku i miałam zarówno podstawę jak i rozszerzenie. A jeśli na stronie uczelni i w odpowiedzi na maila piszą, "We do not typically specify any particular subject to be essential for entry onto this course"? Mam już totalny mętlik w głowie...
2. Podany przez Ciebie cytat może odnosić się do kandydatów z UK, którzy dostają z reguły oferty typu A*AA, AAA, AAB czy coś w tym stylu, bez podawania przedmiotów.
Co do przeniesienia na uczelnię w Anglii nie jestem w stanie Ci pomóc.
Proponowałbym skontaktować się bezpośrednio z uczelnią i dopytać o obie sprawy. -
Pisałam już do kilku uczelni i najczęściej taką odpowiedź dostawałam, a zawsze pisałam im, że zdawałam nową Polską maturę. Ale nawet nie chodzi o przeniesienie, tylko wiesz jeden rok w Polsce studiowania, potem z tego rezygnuję i na pierwszy rok znowu aplikuję - da radę coś takiego?
-
Re: Polish ThreadNo jasne, że tak, sporo słyszałem o ludziach, którzy tak robią. Jakie uczelnie masz na oku (i kierunek)?(Original post by lafiorka)
Pisałam już do kilku uczelni i najczęściej taką odpowiedź dostawałam, a zawsze pisałam im, że zdawałam nową Polską maturę. Ale nawet nie chodzi o przeniesienie, tylko wiesz jeden rok w Polsce studiowania, potem z tego rezygnuję i na pierwszy rok znowu aplikuję - da radę coś takiego? -
Uffff
Najbardziej myślę o Nottingham
później Royal Holloway, Queen Mary... a kierunek Business Management. Na Queen Mary są miejsca na ten kierunek poprzez Clearing, mam ogromną ochotę żeby jeszcze w tym roku zacząć, ewentualnie Marketing Management w Manchasterze (też są wolne miejsca), ale nie mam żadnego certyfikatu. Robię CAE dopiero we wrześniu :/*
-
Re: Polish ThreadZ polską Maturą bez certyfikatu w większości przypadków ani rusz. Nottingham to bardzo fajna uczelnia, spoko miasto i bardzo ładny campus. Jeśli nie poszło by Ci z CAE to polecam Ci IELTS - moim zdaniem jest lepszym przygotowaniem pod kontem studiów. Jakbyś miał(a) jakieś pytania, to pytaj śmiało(Original post by lafiorka)
Uffff
Najbardziej myślę o Nottingham
później Royal Holloway, Queen Mary... a kierunek Business Management. Na Queen Mary są miejsca na ten kierunek poprzez Clearing, mam ogromną ochotę żeby jeszcze w tym roku zacząć, ewentualnie Marketing Management w Manchasterze (też są wolne miejsca), ale nie mam żadnego certyfikatu. Robię CAE dopiero we wrześniu :/*
-
Re: Polish ThreadO jak na Queen Mary bedziesz szla to mozesz pisac jak bedziesz miec jakies pytania(Original post by lafiorka)
Kurczę tak żałuję, że za późno zabrałam się za ten certyfikat :/ a tak rok teraz muszę czekać na nową rekrutację... szkoda
wogóle zrobię chyba oba certyfikaty. Super, że jest to forum, odezwę się jeszcze nie raz
Ja w tym roku wlasnie zaczynam tam inzynierie :P . Zobaczymy co to bedzie heh
-
Re: Polish ThreadAaahhh, mega zazdroszczę(Original post by marciak)
O jak na Queen Mary bedziesz szla to mozesz pisac jak bedziesz miec jakies pytania
Ja w tym roku wlasnie zaczynam tam inzynierie :P . Zobaczymy co to bedzie heh
mam pytanie odnośnie wymagań. Jakie wyniki musiałeś uzyskać z matury i czy potrzebne były konkretne przedmioty czy np. chcieli średnią?*
-
Musialam zdawac matme rozszerzona i do tego dwa inne przedmioty rozszerzone
. Ja zdawalam mature juz rok temu wiec mialam rok przerwy i nie mialam podanych wymagan procentowych ,ja porostu podalam im wyniki i zaakceptowali . Z matmy mialam 60 % a srednia mialam 80%. Oni licza to tak ze biora pod uwage do sredniej trzy rozszerzenia i dwie podstawy
. Ustne sie nie licza i reszta ktora jest dodatkowa tez nie ale wyniki w podaniu i tak musisz im podac . Najlepiej jest napisac meila do uni z przedmiotami jakie zdawalas i oni powiedza czy taie moga byc ,ja tak zrobilam :P.
-
Re: Polish ThreadDzięki marciak za odpowiedź(Original post by marciak)
Musialam zdawac matme rozszerzona i do tego dwa inne przedmioty rozszerzone
. Ja zdawalam mature juz rok temu wiec mialam rok przerwy i nie mialam podanych wymagan procentowych ,ja porostu podalam im wyniki i zaakceptowali . Z matmy mialam 60 % a srednia mialam 80%. Oni licza to tak ze biora pod uwage do sredniej trzy rozszerzenia i dwie podstawy
. Ustne sie nie licza i reszta ktora jest dodatkowa tez nie ale wyniki w podaniu i tak musisz im podac . Najlepiej jest napisac meila do uni z przedmiotami jakie zdawalas i oni powiedza czy taie moga byc ,ja tak zrobilam :P.
napisałam do nich i odpowiedzieli mi "80% from three extended level subjects", ale chyba właśnie tak zrobię, że po prostu napiszę im jakie mam wyniki i zapytam czy to wystarczy
*ja też zdawałam maturę rok temu, a w tym roku podwyższałam wynik.
Last edited by lafiorka; 19-08-2012 at 13:36.

Więc wolę wydać 7zł niż się chrzanić z szukaniem nauczyciela.
wogóle zrobię chyba oba certyfikaty. Super, że jest to forum, odezwę się jeszcze nie raz