Polish Thread

Chat for students with international ancestry and overseas students.

Announcements Posted on
Please change your TSR password 23-05-2013
Enter our travel-writing competition for the chance to win a Nikon 1 J3 camera 20-05-2013
IMPORTANT: You must wait until midnight (morning exams)/4.30AM (afternoon exams) to discuss Edexcel exams and until 1pm/6pm the following day for STEP and IB exams. Please read before posting, including for rules for practical and oral exams. 28-04-2013
Sign in to Reply
  1. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    Re: Polish Thread
    (Original post by lel0u)
    jestem w polsce, egzamin kosztuje 600 zł i wiem że tak czy inaczej musze go zdac, więc już nawet sprawdzałam kiedy będzie, w poniedziałek zadzwonie czy można się jeszcze zapisac.

a chodziło mi o referencje, które trzeba umieścic w formularzu ucas, czy to muszą byc od np. dyrektora szkoły czy raczej nie? bo jesli napisałaby mi to korepetytorka byłoby szybciej- nie musiałabym tłumaczyc itd ;P
    Ja mialem referencje od nauczyciela ze szkoly jezykowej. Nie mozesz od nauczyciela angielskiego ze szkoly? Jesli nie, to mysle, ze korepetytor by wystarczyl, napisalabys, ze to jakis "English teacher" i gitara.
  2. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    (Original post by RabbitCFH)
    Ja mialem referencje od nauczyciela ze szkoly jezykowej. Nie mozesz od nauczyciela angielskiego ze szkoly?
    w sumie przez rok była moją nauczycielką w szkole, więc moge troche to naciągnąc

tak mnie nakręciliscie i postraszyliscie ze za pozno, że az dostałam rumienców :P
  3. dmae's Avatar
    • Exalted and Worshipped Member
    (Original post by lel0u)
    tak mnie nakręciliscie i postraszyliscie ze za pozno, że az dostałam rumienców :P
    Spoko dasz radę
  4. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    a powiedzcie mi jeszcze jak to jest dokładnie. dajmy na to że mnie gdzieś tam zaakceptowali, no ale jeszcze nie ma wyników matury, nauczyciel może mi wpisac predict np 80% a jak sie okaze ze zdam na 50% to co wtedy? odrzucają moją aplikacje? albo druga sytuacja: matura bedzie w porzadku a np IELTS zdam na 5.0 a biorą od 6.5 i co wtedy? ;>
  5. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    Nie martw sie, uda sie.

Wpiszesz sobie ten predict, oni wysla ci oferte np. "zdaj mature na 70% i IELTS na 6", wtedy musisz zdac te mature na 70% (no, przy 69% pewnie by cie tez wzieli) no i IELTS na 6.

A, no i jak juz dostaniesz wszystkie oferty to wybierasz 1 firm i 1 insurance (ten na wypadek jak nie spelnisz wymagan pierszego).
    Last edited by RabbitCFH; 18-04-2009 at 19:55.
  6. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    a zdawałes już IELTS? bo dmae chyba tak, ale z tego co zrozumiałam mieszkasz w anglii więc Twoja opinia na temat czy jest trudny ten egzamin może byc mało obiektywna :P
  7. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    Ja zdawalem TOEFL. Zdalem na 91 punktow (odpowiednik IELTS 6.5 o ile sie nie myle), co mi w zupelnosci wystarczylo. Nie wiem dokladnie jak wyglada IELTS, ale z tego co czytalem, to chyba podobnie do TOEFL, z tym, ze podobno jest nieco latwiejszy. TOEFL latwy na pewno nie jest, zdecydowanie warto sobie sciagnac jakies testy lub programy z testami do egzaminu. Jesli bedziesz chciala to poszukam i ci rzuce linkami.
  8. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    bede bardzo wdzięczna
    w sumie jakos nigdy zbyt angielskeigo nie kułam, to cos co sie ma we krwi w moim przypadku i tak troche sie obawiam :P
  9. dmae's Avatar
    (Original post by lel0u)
    a zdawałes już IELTS? bo dmae chyba tak, ale z tego co zrozumiałam mieszkasz w anglii więc Twoja opinia na temat czy jest trudny ten egzamin może byc mało obiektywna :P
    Ja nie zdawałem - mnie przyjęli do college (czyli coś takiego jak liceum) bez tego. Interview z dyrkiem wystarczyło :P

Z tego co słyszałem od ludzi zdających jest to dość łatwe - gramatyke możesz poćwiczyć pisząc na tym forum Gorzej ze speaking ale jak zachowasz spokój to powinno być ok
  10. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by lel0u)
    bede bardzo wdzięczna
    w sumie jakos nigdy zbyt angielskeigo nie kułam, to cos co sie ma we krwi w moim przypadku i tak troche sie obawiam :P
    Tak samo u mnie. I tez sie obawialem, ale sie udalo.
  11. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by dmae)
    Z tego co słyszałem od ludzi zdających jest to dość łatwe - gramatyke możesz poćwiczyć pisząc na tym forum Gorzej ze speaking ale jak zachowasz spokój to powinno być ok
    Ja spokoju nie zachowalem przy speakingu i dlatego nie wyszlo mi do konca, 19/30 punktow. Gdybym wczesniel cwiczyl te czesc w domu to pewnie byloby lepiej, ale co tam.
  12. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    a to jest cos w stylu matural oral exam? ;D
    podstawowy czy rozszerzony? gadane mam tylko ze mam problemy z nerwami i nawet na maturze mam jakis swistek ze moge w polowie ustnego powiedziec ze chce przerwe i ja mam :P
  13. dmae's Avatar
    (Original post by lel0u)
    podstawowy czy rozszerzony? gadane mam tylko ze mam problemy z nerwami i nawet na maturze mam jakis swistek ze moge w polowie ustnego powiedziec ze chce przerwe i ja mam :P
    Heh specjalnie dla ciebie to znalazłem: http://www.ielts.org/test_takers_inf...st_sample.aspx :P

A świstek niezły
  14. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by lel0u)
    Speaking sie dzieli na 6 czesci:
    - Dostajesz pytanie dotyczace twoich zyciowych doswiadczen np. ja dostalem co sie zmienilo we mnie od czasu bycia dzieckiem - 15 sek. przygotowanie, 45 gadanie.
    - fragment artykulu i fragment wykladu i odpowiedziec na pytanie (mniej wiecej jaki zwiazek miedzy nimi wystepuje)
    - rozmowa jedna albo dwie, nie pamietam, musisz odpowiedziec na pytanie np. o co chodzilo jednej z osob i co wg ciebie powinna ona zrobic
    I cos jeszcze, ale zapomnialem juz. :P W kazdym razie dostajesz pytanie, masz 15-30 sek. na przygotowanie i musisz nawijac 45-60 sekund. Ja mialem duzego stresa.
    Ale jak w IELTS jest to nie wiem, moze podobnie.

O masz tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/IELTS#I...haracteristics - jak widac speaking w IELTSie rozni sie od tego z TOEFLa.
  15. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    (Original post by dmae)
    A świstek niezły
    po tym jak na próbnej maturze tak sie zdenerwowałam, że człowiek który ma u dosc surowej nauczycielki 5 z historii nie zdał, to stwierdziłam że wole miec jakeis swistki, niech mi nawet mowią że jestem nerwicowcem, trudno, przezorny zawsze ubezpieczony ;D

DZIĘKUJE za wszystkie linki, swietnie zrobiłam ze sie tu do Was odezwałam

a własnie znalazłam że w Aberdeen jest extra rekrutacja na stosunki miedzynarodowe z politologią czyli że miejsca są na pewno? ;>
    Last edited by lel0u; 18-04-2009 at 20:30.
  16. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by lel0u)
    po tym jak na próbnej maturze tak sie zdenerwowałam, że człowiek który ma u dosc surowej nauczycielki 5 z historii nie zdał, to stwierdziłam że wole miec jakeis swistki, niech mi nawet mowią że jestem nerwicowcem, trudno, przezorny zawsze ubezpieczony ;D

DZIĘKUJE za wszystkie linki, swietnie zrobiłam ze sie tu do Was odezwałam

a własnie znalazłam że w Aberdeen jest extra rekrutacja na stosunki miedzynarodowe z politologią czyli że miejsca są na pewno? ;>
    No ba, pewnie, ze dobrze.

Miejsca pewnie sa, ale zapewne nie na wszystkie kierunki, tylko niektore. Np. na Portsmouth juz w marcu nie bylo miejsc na Eng. Language dlatego aplikowalem na English Studies.
  17. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    w ogole z tego co widze to w Aberdeen jest na wielu kierunkach, które mnie interesują dopiska 'extra' , więc może jednak zamiast tego edynburga wezmę się za Aberdeen? nawet jest international relationships with french! mniam!
  18. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by lel0u)
    w ogole z tego co widze to w Aberdeen jest na wielu kierunkach, które mnie interesują dopiska 'extra' , więc może jednak zamiast tego edynburga wezmę się za Aberdeen? nawet jest international relationships with french! mniam!
    Hehe, powodzenia. Jak juz napiszesz Statementa to wrzuc go tutaj: http://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=134 i ktos obeznany powinien ci powiedziec czy dobrze czy nie bardzo. Ja tak zrobilem i jeden gosc dal mi pare dobrych rad co powinienem poprawic.
  19. lel0u's Avatar
    • Junior Member
    no jestem tak w połowie. a pisałes tez dlaczego chcesz studiowac w anglii i dlaczego nie polsce? ano własnie- dlaczego anglia nie polska?
  20. RabbitCFH's Avatar
    • TSR Idol
    (Original post by lel0u)
    no jestem tak w połowie. a pisałes tez dlaczego chcesz studiowac w anglii i dlaczego nie polsce? ano własnie- dlaczego anglia nie polska?
    Zaraz ci podesle mojego statementa.
Sign in to Reply
Share this discussion:  
Useful resources
Article updates
Moderators

We have a brilliant team of more than 60 volunteers looking after discussions on The Student Room, helping to make it a fun, safe and useful place to hang out.

Reputation gems:
The Reputation gems seen here indicate how well reputed the user is, red gem indicate negative reputation and green indicates a good rep.
Post rating score:
These scores show if a post has been positively or negatively rated by our members.