1. I have 2 multiple choice questions I just can't seem to get my head around.

(viii) At 1 September, the administrative expenses account showed rates prepaid of
£1,700 this represented a prepayment of four months. On the same date there was also an accrued office rent bill £500. During September administrative bills paid totalled £1,100. At 30 September there is a further outstanding administrative bill of £625.

The amount to be shown in the income statement for administrative expenses for the MONTH of September is:

a £1,650
b £2,925
c £625
d £1,350

I already know the answer is A, but I don't get how they got it.
and also

(xi) Betty bought a machine for £32,000 on 1 January 2008, which had an expected useful life of four years and an expected residual value of £4,000; the asset was depreciated on a monthly basis by the straight-line basis. On 31 December 2010, the machine was sold for £15,400.

The amount to be entered in the income statement for the year end 31 December 2010 for profit or loss on disposal is:

a Loss of £16,600
b Loss of £5,600
c Profit of £15,400
d Profit of £4,400

The answer is D, but I don't understand why.

Any help will be much appreciated, and thanks in advance
2. With the second question:

Total amount of dprn for the life of the vehicle:

32000-4000 = 28000.
From jan/08 to dec/10 is exactly 36 months which is basically 3 years.

28 000/4 yrs = 7000 p.yr dprn
but vehicle was used for exactly three years therefore total dprn:
7000 * 3 = 21 000.

So the NBV of the Asset is 32 000 - 21 000 = 11000.

They sold it for 15 400 which is a profit of 4 400
3. (Original post by marvelboy18)
With the second question:

Total amount of dprn for the life of the vehicle:

32000-4000 = 28000.
From jan/08 to dec/10 is exactly 36 months which is basically 3 years.

28 000/4 yrs = 7000 p.yr dprn
but vehicle was used for exactly three years therefore total dprn:
7000 * 3 = 21 000.

So the NBV of the Asset is 32 000 - 21 000 = 11000.

They sold it for 15 400 which is a profit of 4 400
Thank you
4. (viii) At 1 September, the administrative expenses account showed rates prepaid of
£1,700 this represented a prepayment of four months. On the same date there was also an accrued office rent bill £500. During September administrative bills paid totalled £1,100. At 30 September there is a further outstanding administrative bill of £625.

The amount to be shown in the income statement for administrative expenses for the MONTH of September is:

a £1,650
b £2,925
c £625
d £1,350

The prepayment of 1700 is for 4 months, so for 1 month, it will be 1700/4 = 425 and that is used during this month

At the start of the month, 500 rent is due, and 1100 paid is not part of this month's expenses.

1100 - 500 = 600 <-- Amount paid for this month.

Further administrative bill of 625 is to be included in this month's expenses.

so, 425 + 600 + 625 = 1650

## Register

Thanks for posting! You just need to create an account in order to submit the post
1. this can't be left blank
2. this can't be left blank
3. this can't be left blank

6 characters or longer with both numbers and letters is safer

4. this can't be left empty
1. Oops, you need to agree to our Ts&Cs to register

Updated: October 9, 2012
TSR Support Team

We have a brilliant team of more than 60 Support Team members looking after discussions on The Student Room, helping to make it a fun, safe and useful place to hang out.

This forum is supported by:
Today on TSR

### A-level exams coming up?

Find everything you need here.

### Saw my girlfriend without makeup! Help!

Poll
Study resources

The Student Room, Get Revising and Marked by Teachers are trading names of The Student Room Group Ltd.

Register Number: 04666380 (England and Wales), VAT No. 806 8067 22 Registered Office: International House, Queens Road, Brighton, BN1 3XE

Reputation gems: You get these gems as you gain rep from other members for making good contributions and giving helpful advice.