The Student Room Group

Need help with question on maths paper!

Andrea buys 100 cakes to sell in her cafe. She pays $1.80 for each cake. On Monday she sells 60 cakes. She sells these cakes for $4.00 each. On Tuesday she reduces the price of each cake by 1/5. She sells 35 cakes at the reduced price. Andrea then gives away the 5 unsold cakes. Calculate the total profit that Andrea makes on the cakes.
I've done:
$1.80 x 100
Monday - $4 x 60 = $240
But how do you find out Tuesday?
So all you need to find Tuesday is:
1) The price the cakes are sold at on Tuesday
2) The number of cakes sold on Tuesday (this is given in the question)
3) The amount she pays for each cake (this is given in the question)

So your question becomes "What is 4/5 of $4?"

$4 * 4/5 = $3.2
(edited 8 years ago)
Reply 2
1/5 of 4= 0.8 4-0.8= 3.2 3.2*35= 112 112+240=352

352-180= 172
Original post by Jonez
Andrea buys 100 cakes to sell in her cafe. She pays $1.80 for each cake. On Monday she sells 60 cakes. She sells these cakes for $4.00 each. On Tuesday she reduces the price of each cake by 1/5. She sells 35 cakes at the reduced price. Andrea then gives away the 5 unsold cakes. Calculate the total profit that Andrea makes on the cakes.
I've done:
$1.80 x 100
Monday - $4 x 60 = $240
But how do you find out Tuesday?


100*1.8 = cost of inventory
60*4 = sale revenue (1st sale)
35*(4*4/5) = sale revenue (2nd sale)

Sum of sale revenue - cost of inventory = profit.
so she buys 100 cakes for $180
sells
monday: 60 cakes ---for---- 240
tuesday: she reduces the price: 1/5 so 4/5 = 0.8 then 0.8 x 4 = 3.2 so 35 x 3.2 = 112

the profit: 240 + 112 = 352 - 180 = 172
(edited 1 year ago)

Quick Reply

Latest