Any computer genius people here?

Watch
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#1
Report Thread starter 5 years ago
#1
Ok, so I have some speakers. They are are just cheap ones that have a green jack that plugs into the headphones port. They no longer play sound from my laptop.

They were working yesterday. I haven't changed anything. They still work if I plug them into my phone. My laptop still plays sound as soon as I unplug the speakers, so my soundcard/drivers are fine. The speakers still definitely work. Nothing is on mute and I've checked in the Control panel to see if 'default device' has changed. Volume is on max.

Any ideas?

EDIT: I have tried restarting laptop/unplugging speakers etc. No difference.
0
reply
Abdi112
Badges: 2
Rep:
?
#2
Report 5 years ago
#2
Have you tried plugging in normal earphones into the socket to find out if it's a faulty socket or device?


Posted from TSR Mobile
0
reply
jeremy1988
Badges: 13
Rep:
?
#3
Report 5 years ago
#3
Well, usually what I do in this situation is disable the device in Device Manager, and try enabling it again. If that doesn't work, sometimes I just try restarting the computer. In still other cases, I reinstall the sound driver entirely. Updating a driver can sometimes increase stability if there's a new one available.

I even had one laptop where the sound configuration refused to reset itself until I reinstalled Windows entirely. I was convinced it was a hardware problem because I'd tried everything, but then I upgraded to Windows 8 and the sound came back.

Essentially, if it was working and now it isn't, you just have to keep trying to reset the device in various ways until it does work. There aren't a lot of other ways you can play with it.
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#4
Report Thread starter 5 years ago
#4
(Original post by Abdi112)
Have you tried plugging in normal earphones into the socket to find out if it's a faulty socket or device?


Posted from TSR Mobile
All the sockets still work, the speakers also still work so i'm unsure.
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#5
Report Thread starter 5 years ago
#5
(Original post by jeremy1988)
Well, usually what I do in this situation is disable the device in Device Manager, and try enabling it again. If that doesn't work, sometimes I just try restarting the computer. In still other cases, I reinstall the sound driver entirely. Updating a driver can sometimes increase stability if there's a new one available.

I even had one laptop where the sound configuration refused to reset itself until I reinstalled Windows entirely. I was convinced it was a hardware problem because I'd tried everything, but then I upgraded to Windows 8 and the sound came back.

Essentially, if it was working and now it isn't, you just have to keep trying to reset the device in various ways until it does work. There aren't a lot of other ways you can play with it.
The speakers don't appear to be under device manager when plugged in.
0
reply
jeremy1988
Badges: 13
Rep:
?
#6
Report 5 years ago
#6
(Original post by JD1lla)
The speakers don't appear to be under device manager when plugged in.
Well, you'd have to disable the entire sound device, whatever the speakers would be attached to.

In any case, if that doesn't work, restarting the computer would be the simplest option. That should reset everything most of the time if it's a software problem that isn't a driver problem.
1
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#7
Report Thread starter 5 years ago
#7
(Original post by jeremy1988)
Well, you'd have to disable the entire sound device, whatever the speakers would be attached to.

In any case, if that doesn't work, restarting the computer would be the simplest option. That should reset everything most of the time if it's a software problem that isn't a driver problem.
Already tried restarting. Neither of these solutions worked it's really frustrating
0
reply
jeremy1988
Badges: 13
Rep:
?
#8
Report 5 years ago
#8
(Original post by JD1lla)
Already tried restarting. Neither of these solutions worked it's really frustrating
Sound is very fickle. It's the hardest thing to diagnose or fix on a computer.

The only thing left that I can think of to try is possibly booting your computer into another operating system off of a CD-ROM or USB stick in order to isolate it as a software problem. If your speakers work when you boot into Linux or something, then it's a problem with Windows and may require you to reinstall the operating system.

But if they don't work under any environment and you have exactly the same problem, then it's most likely a hardware problem.

I'm leaning towards the idea that your headphone port itself is damaged, since your computer's built-in speakers work fine. I've been wrong before, though.

The reason it's worth finding out is that if it's a physical problem, it might be covered under manufacturer warranty and you would be able to send it back.

So yeah, if you have to send it to the manufacturer for repairs under the warranty, be prepared to backup all your data and do without the machine for about a month.
Spoiler:
Show

I had a problem with my Sony VAIO hard drive once, and I took it to Best Buy. BB sent it straight to the manufacturer without asking me because that's their policy for dealing with a hardware problem if it's under warranty. They'll only ask if they should if it's not under warranty. It took them a month to fix it, and when it got it back, all my data was wiped and I lost a $100 upgrade to Windows permanently even though I specifically asked Best Buy to give me a chance recover the data on my hard drive before sending it anywhere. It did work once I got it back, even though I had to live without my data and reinstall everything.
The only workaround I can think of is to buy a headphone or a pair of speakers that plugs into a USB port. That will take over your entire sound system and bypass the headphone port. USB sound is a self-contained plug-and-play system... a lot easier to work with than legacy I/O like headphone ports.
0
reply
The Warsmith
Badges: 18
Rep:
?
#9
Report 5 years ago
#9
Faulty/fried wiring within the speakers perhaps? How old and how worn are these speakers?
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#10
Report Thread starter 5 years ago
#10
(Original post by Ser Alex Toyne)
Faulty/fried wiring within the speakers perhaps? How old and how worn are these speakers?
The speakers are new, and they work absolutely fine. My headphone port works fine. I think it's a software issue.
0
reply
Abdi112
Badges: 2
Rep:
?
#11
Report 5 years ago
#11
(Original post by JD1lla)
The speakers are new, and they work absolutely fine. My headphone port works fine. I think it's a software issue.
Buy a USB sound card and test, they are relatively cheap and should give you an idea of what is not working


Posted from TSR Mobile
0
reply
jeremy1988
Badges: 13
Rep:
?
#12
Report 5 years ago
#12
(Original post by JD1lla)
The speakers are new, and they work absolutely fine. My headphone port works fine. I think it's a software issue.
If both the speakers and the headphone port work otherwise, then I'm not sure what could cause that. It sounds like something that would happen if there wasn't good contact between the port and the jack.

You could still try to boot the computer into a different environment to see if it's a software problem.

The thing is, I'm pretty sure the computer can't detect what device you're attaching to a regular headphone or microphone port. It can only tell if something is plugged in or not, and it reacts the same way to having anything plugged in. You could plug a microphone into the headphone port, and it would think you had speakers plugged in. It's a dumb, analogue interface.

From your description of the problem, it doesn't make sense at all. There is no specialised software loaded when you attach a speaker to a headphone port that isn't loaded when you attach a headphone or other device to a headphone port. If it works with normal headphones, it should work with your speakers. If the speakers work on another computer, then it should definitely work on your computer.
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#13
Report Thread starter 5 years ago
#13
(Original post by jeremy1988)
If both the speakers and the headphone port work otherwise, then I'm not sure what could cause that. It sounds like something that would happen if there wasn't good contact between the port and the jack.

You could still try to boot the computer into a different environment to see if it's a software problem.

The thing is, I'm pretty sure the computer can't detect what device you're attaching to a regular headphone or microphone port. It can only tell if something is plugged in or not, and it reacts the same way to having anything plugged in. You could plug a microphone into the headphone port, and it would think you had speakers plugged in. It's a dumb, analogue interface.

From your description of the problem, it doesn't make sense at all. There is no specialised software loaded when you attach a speaker to a headphone port that isn't loaded when you attach a headphone or other device to a headphone port. If it works with normal headphones, it should work with your speakers. If the speakers work on another computer, then it should definitely work on your computer.
I checked again by plugging my earphones into the port. It doesn't work either, even though the earphones do work.

However, when I plug the speakers in, like you said it can detect something being plugged in. So the port is fine? What can I do?
0
reply
jeremy1988
Badges: 13
Rep:
?
#14
Report 5 years ago
#14
(Original post by JD1lla)
I checked again by plugging my earphones into the port. It doesn't work either, even though the earphones do work.

However, when I plug the speakers in, like you said it can detect something being plugged in. So the port is fine? What can I do?
Oh, I thought you said that the earphones worked in the port. Well, if neither the speakers nor the earphones work in the port, then that may indicate a problem.

Wither way, I still think you need to rule out a software problem. If you can't figure out how to boot into another OS using a USB stick, you probably need to get someone who can.

The only two things you can try at this point are:

1. Boot from a USB stick, see if the port starts working.

2. Reinstall Windows.

I really don't know anything else that has a chance of working, and reinstalling Windows without knowing whether it might help would be a lot of effort.
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#15
Report Thread starter 5 years ago
#15
(Original post by jeremy1988)
Oh, I thought you said that the earphones worked in the port. Well, if neither the speakers nor the earphones work in the port, then that may indicate a problem.

Wither way, I still think you need to rule out a software problem. If you can't figure out how to boot into another OS using a USB stick, you probably need to get someone who can.

The only two things you can try at this point are:

1. Boot from a USB stick, see if the port starts working.

2. Reinstall Windows.

I really don't know anything else that has a chance of working, and reinstalling Windows without knowing whether it might help would be a lot of effort.
I thought they worked but they didnt!

I know how to boot from a USB so I'll give that a go
1
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#16
Report Thread starter 5 years ago
#16
(Original post by jeremy1988)
Oh, I thought you said that the earphones worked in the port. Well, if neither the speakers nor the earphones work in the port, then that may indicate a problem.

Wither way, I still think you need to rule out a software problem. If you can't figure out how to boot into another OS using a USB stick, you probably need to get someone who can.

The only two things you can try at this point are:

1. Boot from a USB stick, see if the port starts working.

2. Reinstall Windows.

I really don't know anything else that has a chance of working, and reinstalling Windows without knowing whether it might help would be a lot of effort.
Ok I haven't changed or done anything at all, all I did was turn on my laptop today and just plug the speakers in like normal,and now they are working...
0
reply
username1551801
Badges: 11
Rep:
?
#17
Report 5 years ago
#17
It's either a software device conflict or a faulty port, I suspect the latter.
Anything on the event viewer?
0
reply
JD1lla
Badges: 3
Rep:
?
#18
Report Thread starter 5 years ago
#18
(Original post by Jared44)
It's either a software device conflict or a faulty port, I suspect the latter.
Anything on the event viewer?
I'm using Windows 10, is that the same as action centre?
0
reply
username1551801
Badges: 11
Rep:
?
#19
Report 5 years ago
#19
(Original post by JD1lla)
I'm using Windows 10, is that the same as action centre?
Still event viewer, then system.
Just type in eventvwr.exe on the start menu.
0
reply
Andy98
  • Study Helper
Badges: 20
Rep:
?
#20
Report 5 years ago
#20
I had a similar problem - the driver software for the speakers had corrupted - try uninstalling and reinstalling that.

EDIT: reading the last few pages it sounds more like the connection is knackered.


Posted from TSR Mobile
0
reply
X

Quick Reply

Attached files
Write a reply...
Reply
new posts
Back
to top
Latest
My Feed

See more of what you like on
The Student Room

You can personalise what you see on TSR. Tell us a little about yourself to get started.

Personalise

Should there be a new university admissions system that ditches predicted grades?

No, I think predicted grades should still be used to make offers (565)
34.2%
Yes, I like the idea of applying to uni after I received my grades (PQA) (680)
41.16%
Yes, I like the idea of receiving offers only after I receive my grades (PQO) (332)
20.1%
I think there is a better option than the ones suggested (let us know in the thread!) (75)
4.54%

Watched Threads

View All