The Student Room Group

Polish SL and HL - paper 1

sooo as there are so many people writing Polish - how did you find it? I did the poem - which was my biggest mistake during the whole exams session - and I TOTALLY SCREWED it. I was writing about the same thing again and again... I need to write it better tomorrow - but tomorrow is also math and I have just started revising it so it will be HARD.

what about HL level? did anyone write it? I saw HL poem and I felt like crying - it seemed for me much easier, but I can be wrong....

from this place I would like to say how grateful I am for my teacher...

Paper 2, here we come!

Reply 1

Yay... you know about me. Bein in HL i had a poem 100 times easier than yours... Didnt do bad, but not great either. I am only amused that they actualy gave quite famous authors...Not that I saw or analyzed those poems or learned about the poets but the names are quite known

Reply 2

i did prose on HL...i found it rather strange ;> but i guess i managed it... i don't even approach poems as a general rule :biggrin:

Reply 3

ey - jak rozmawiacie o Polskim to może piszcie po Polsku też! :P

ja na całe szczęscie nie robie Polskiego... ale spólczuje tym którzy mieli matme tego samego dnia (czyli dzisiaj dla HL Maths)

Reply 4

Korny
ey - jak rozmawiacie o Polskim to może piszcie po Polsku też! :P

Weź nawet nie mów o matmie :s-smilie:
A polski był ok, na p1 pisałam wiersz, całkiem w porządku, aczkolwiek kompletnie nie mogłam znalezc rozsadnej interpretacji, więc stwierdziłam, że to jakiś opis triumfu życia nad zimą. Lol.
Ale proza była jeszcze mniej fajna.

Reply 5

u nas prawie wszyscy na slu pisali prozę... podobno z jakimiś zbójami była i krwią, eh :P to tylko u nas jakieś beznadziejne teksty na hl :biggrin:

Reply 6

taaaaaaaaaa.... TOTALNIE BEZNADZIEJNE :wink: ...było w nich tylko wszystko i mozna było z łatwoscią poopisywacc ( co nie znaczy że nie zwaliłam...język leży kwieczy i pojekuje) Natomiast wiersza z SLu bym sie w zyciu nie podjęła hahaha...o ironio

Reply 7

hm, to moze w wierszu ;] ja pisalam proze i całkiem sobie poradziłam chyba, ale mi sie nie podobała wybitnie ;]

Reply 8

Vaino
I am only amused that they actualy gave quite famous authors...

Just btw: That was the same with the German A1 HL exam. My German teacher told me they got a poem by Erich Kästner, who is well-known for his satirical poetry.

Reply 9

fakt faktem na HL dostalismy dosc fajny wiersz, Karpowicza, naprawde go lubie, ale hm obecnie mam srednie zdanie o moim komenatrzu =) chociaz jak slyszalam co inni ludzie powypisywali to lepiej mi sie zrobilo =)
bardzo pozdrawiam polska ekipa na TSR =)

Reply 10

Polski SL wiersz. Co tu duzo mówic... improwizacja :rolleyes:

Reply 11

girl-on-ice
Polski SL wiersz. Co tu duzo mówic... improwizacja :rolleyes:

DEFINITELY!:confused:

Reply 12

hmm, to polski czy angielski? zdecydujmy się na jeden język :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Reply 13

IBiki byly zawsze niezdecydowane jaki jezyk ;p

Reply 14

polskiego już nie potrzebuję - tzn taką mam nadzieję, już po wszystkich paperach, mogę zapomnieć o tej "tułaczce po ścieżkach literatury" :colone:

Reply 15

never bede cie codziennie odpytywać z epok co ty na to? i dziel literackich!

Reply 16

damn this is old