Hey there! Sign in to join this conversationNew here? Join for free
    • Thread Starter
    Offline

    11
    ReputationRep:
    Someone please explain this nonsense
    Attached Images
     
    Offline

    22
    ReputationRep:
    (Original post by penelopecrux)
    Someone please explain this nonsense
    Let's analyse both shops separately.

    Shop 1: She should buy 5 t-shirts and get 3 free. Then buy another 5 and get another 3 free (total count is now at 5 + 5 + 3 + 3 = 16). Then buy another 5 and get 3 free (total count is 16 + 5 + 3 = 24). She should now buy another 2 and get 1 free (24 + 2 + 1 = 27) and then buy another 2 and get 1 free (27 + 2 + 1 = 30).

    In total she paid only for 5 + 5 + 5 + 2 + 2 t-shirts at 12 quid each. How much money is that?

    Shop 2: She buys 30 t-shirts at 12 quid each. How much money is that? Now take that number and divide by 3 to get the reduced price. This is her total cost at shop 2.

    Now check which price is smaller, that's the better shop.
    Offline

    2
    ReputationRep:
    The bottom one would cost £240 pounds £12x30 = 360/3 *2 £240

    For the top I would buy 24 using the 8 deal so you spending money on 15 and getting 9 for free. 15 x12= 180
    Then you still need 6 shirts and I would use the 3 deal so you are paying for 4 and getting 2 for free 4x12= 48
    180+48= £228

    So the top deal is better
    • Thread Starter
    Offline

    11
    ReputationRep:
    (Original post by Zacken)
    Let's analyse both shops separately.

    Shop 1: She should buy 5 t-shirts and get 3 free. Then buy another 5 and get another 3 free (total count is now at 5 + 5 + 3 + 3 = 16). Then buy another 5 and get 3 free (total count is 16 + 5 + 3 = 24). She should now buy another 2 and get 1 free (24 + 2 + 1 = 27) and then buy another 2 and get 1 free (27 + 2 + 1 = 30).

    In total she paid only for 5 + 5 + 5 + 2 + 2 t-shirts at 12 quid each. How much money is that?

    Shop 2: She buys 30 t-shirts at 12 quid each. How much money is that? Now take that number and divide by 3 to get the reduced price. This is her total cost at shop 2.

    Now check which price is smaller, that's the better shop.
    but how did you know u get 24 and then 6?
    Offline

    7
    ReputationRep:
    First shop- He will pay £228: He'll pay for 15 t shirts and get 9 free, and the pay for 4 t shirts and get another two free. Paying for 15 t shirts costs £180 (15x12) and paying for 4 t shirts costs £48 (4x12). 180+48=228
    Second shop- Normal price of buying 30 t shirts would be 12x30, which is £360. However, he gets 1/3 off of that price. 1/3 of 360=120. 360-120=240. So in the second shop he will be paying £240. This is more expensive than in the first shop.
    Offline

    22
    ReputationRep:
    (Original post by penelopecrux)
    but how did you know u get 24 and then 6?
    Basically, in my head, I knew that the way to get the most out of the deal is to use up the 5 t-shirts deal as much I can since that's the best deal. But once I get to 15 + 3 + 3 +3 = 24 t-shirts then if I use the 5 t-shirt deal again, I get 24 + 5 + 3 > 30 , which is a waste of money since I only need 30 t-shirts. So once I get to 24, then I switch to use 2 t-shirts deal as that can get me to the number 30 exactly and save money.
    • Thread Starter
    Offline

    11
    ReputationRep:
    (Original post by Zacken)
    Basically, in my head, I knew that the way to get the most out of the deal is to use up the 5 t-shirts deal as much I can since that's the best deal. But once I get to 15 + 3 + 3 +3 = 24 t-shirts then if I use the 5 t-shirt deal again, I get 24 + 5 + 3 > 30 , which is a waste of money since I only need 30 t-shirts. So once I get to 24, then I switch to use 2 t-shirts deal as that can get me to the number 30 exactly and save money.
    ahh ok i got u, thanks m8
    Offline

    22
    ReputationRep:
    (Original post by penelopecrux)
    ahh ok i got u, thanks m8
    Awesome.
 
 
 
  • See more of what you like on The Student Room

    You can personalise what you see on TSR. Tell us a little about yourself to get started.

  • Poll
    Would you rather give up salt or pepper?
    Useful resources

    Make your revision easier

    Maths

    Maths Forum posting guidelines

    Not sure where to post? Read the updated guidelines here

    Equations

    How to use LaTex

    Writing equations the easy way

    Student revising

    Study habits of A* students

    Top tips from students who have already aced their exams

    Study Planner

    Create your own Study Planner

    Never miss a deadline again

    Polling station sign

    Thinking about a maths degree?

    Chat with other maths applicants

    Can you help? Study help unanswered threads

    Groups associated with this forum:

    View associated groups
  • See more of what you like on The Student Room

    You can personalise what you see on TSR. Tell us a little about yourself to get started.

  • The Student Room, Get Revising and Marked by Teachers are trading names of The Student Room Group Ltd.

    Register Number: 04666380 (England and Wales), VAT No. 806 8067 22 Registered Office: International House, Queens Road, Brighton, BN1 3XE

    Write a reply...
    Reply
    Hide
    Reputation gems: You get these gems as you gain rep from other members for making good contributions and giving helpful advice.