I'm doing my first year of university at OU (week 2) and I was getting the file transfer question wrong.
I've been trying to practice this and going on website's that calculate this for you (to check my answers) I found that I was around 20 seconds off.
This is my working out:
50MB being downloaded at 512Kb/s (time it would take to download)
50MB x 2^20 = 52,428,800 bytes x 8 = 419,430,400 bits
512Kb x 1000 = 512,000 bits (per second)
419,430,400 / 512,000 = 819.2 seconds / 60 = 13.66 minutes
http://www.download-time.com/ --- tells me it should take 13.39 minutes
Now is there a conversion between the .66 decimal on 13.66 that I'm not doing or is there something else entirely that I'm getting wrong?
Thanks for any help!
- 0 followers
- 0 badges
- Thread Starter
- 13-10-2016 19:40
- 5 followers
- 2 badges
- TSR Group Staff
- 14-10-2016 09:55
I would say that your 1000 should be 1024:
512Kb x 1024 = 524,288 bits (per second)
This then gives 13.33 minutes as the final answer - a difference of 0.33 minutes (20 seconds)