You are Here: Home >< GCSEs

# GCSE Maths question help watch

1. Rana sells 192 cakes in Ratio small:Medium:Large = 711

The profit for 1 medium cake is twice profit for one small cake
The profit for 1 large cake is three times profit of one small cake

Her total profit is £532.48

Work out the profit for one small cake

Any help would be much appreciated
2. (Original post by Sam.T.)
Rana sells 192 cakes in Ratio small:Medium:Large = 711

The profit for 1 medium cake is twice profit for one small cake
The profit for 1 large cake is three times profit of one small cake

Her total profit is £532.48

Work out the profit for one small cake

Any help would be much appreciated
The first thing to do would be to use the ratio of small, medium and large cakes sold and the fact that Rana sells 192 cakes to work out how many small,medium and large cakes Rana sells. The total profit will then be the profit for each type of cake multiplied by the number of that type of cake that Rana sells. Then, you need to use the information you are given about how the profit from medium and large cakes compares to small cakes to then derive an equation relating only the profit for one small cake.
3. Re-post ratios again with spacers between : please
4. If you do it for algebra, the profit for a small cake could be x, and then medium would be 2x and large 3x.
If you work out the sum of the numbers in the ratio and then divide 192 by that number you will get how many 1 bit of the ratio is. And then you can work out how many cakes of each size were sold. Then multiply the number of cakes in each part by the profit and add them together to get a total.... then divide 532.48 by that number to get the profit for one small cake....

Spoiler:
Show

7+6+11 = 24
192 / 24 = 8
8*7 = 56
8*6 = 48
8*11 = 88
56 * x = 56x
48 * 2x = 96x
88 * 3x = 264x

56+96+264 = 416
532.48/416 = x = £1.28

5. 7 + 6 + 11 = 24

192 / 24 = 8

8 x (7 + 6 + 11) = 192 = 56 small (cost=1) + 48 medium (cost=2) + 88 large (cost=3)

1x56 + 2x48 + 3x88 = 56 + 96 + 264 = 416

£ 532.48 / 416 = £ 1.28 per unit small cost
6. Proof;

£1.28 x 56 = £71.68

(£1.28x2) x 48 = £122.88

(£1.28x3) x 88 = £337.92

£71.68 + £122.88 + £337.92 = £ 532.48
7. I wanna work for Rana. She makes decent coin

TSR Support Team

We have a brilliant team of more than 60 Support Team members looking after discussions on The Student Room, helping to make it a fun, safe and useful place to hang out.

This forum is supported by:
Updated: March 18, 2018
Today on TSR

### Edexcel C2 Core Unofficial Markscheme!

Find out how you've done here

Poll
Useful resources

## Study tools

### Essay expert

Learn to write like a pro with our ultimate essay guide.

See where you can apply with our uni match tool

### Make study resources

Create all the resources you need to get the grades.

### Create your own Study Plan

Organise all your homework and exams so you never miss another deadline.

### Resources by subject

From flashcards to mind maps; there's everything you need for all of your GCSE subjects.

### Find past papers

100s of GCSE past papers for all your subjects at your fingertips.