# Maths Problem

Watch
#1
I have some money. I spent 2/7 on sweets. I then spent 3/8 of what's left on travel. I now have £30. How much did I start with?
0
1 month ago
#2
(Original post by Irini18)
I have some money. I spent 2/7 on sweets. I then spent 3/8 of what's left on travel. I now have £30. How much did I start with?
How far have you got?
0
#3
(Original post by Muttley79)
How far have you got?
i haven't managed to solve it
0
4 weeks ago
#4
You started with £67.20
0
4 weeks ago
#5
(Original post by Irini18)
I have some money. I spent 2/7 on sweets. I then spent 3/8 of what's left on travel. I now have £30. How much did I start with?
start by working backwards.
if you spend 3/8 of something and that leaves £30, then £30 is 5/8 of the amount.
so to get the amount, you do 30/5=6 then 6*8=48. so you have £48 after buying sweets.
then £48 must be 5/7 of the starting amount.
so 48/5=9.6 then 9.6*7=67.2
the starting amount is £67.20

sorry if i haven't explained clearly enough
feel free to ask any questions if u don't understand what i have written
0
4 weeks ago
#6
(Original post by salsstory)
start by working backwards.
if you spend 3/8 of something and that leaves £30, then £30 is 5/8 of the amount.

feel free to ask any questions if u don't understand what i have written
PLEASE note it is against the rules to post a solution ....
1
4 weeks ago
#7
(Original post by Muttley79)
PLEASE note it is against the rules to post a solution ....
Incorrect, this is actually very helpful advice as it is explained. Just giving the answer without no explanation is regrettable.
0
4 weeks ago
#8
(Original post by Deggs_14)
Incorrect, this is actually very helpful advice as it is explained. Just giving the answer without no explanation is regrettable.
It IS against the rules though - we just give hints in Maths
0
4 weeks ago
#9
(Original post by Muttley79)
It IS against the rules though - we just give hints in Maths
oh i'm new to this site so i didn't know that it's against the rules. i just did explained how the earlier post got their answer as, personally if i asked a question, i would have liked to see the process to understand how the answer was achieved
0
4 weeks ago
#10
(Original post by salsstory)
oh i'm new to this site so i didn't know that it's against the rules. i just did explained how the earlier post got their answer as, personally if i asked a question, i would have liked to see the process to understand how the answer was achieved
OK - giving an answer is also useless

If you read the rules we try to just give a poster the next step or ask how far they have got. Doing a question might seem helpful but they have not really learned how to problem solve themselves.
0
#11
Thanks a lot.

(Original post by salsstory)
start by working backwards.
if you spend 3/8 of something and that leaves £30, then £30 is 5/8 of the amount.
so to get the amount, you do 30/5=6 then 6*8=48. so you have £48 after buying sweets.
then £48 must be 5/7 of the starting amount.
so 48/5=9.6 then 9.6*7=67.2
the starting amount is £67.20

sorry if i haven't explained clearly enough
feel free to ask any questions if u don't understand what i have written
0
4 weeks ago
#12
(Original post by Deggs_14)
Incorrect, this is actually very helpful advice as it is explained. Just giving the answer without no explanation is regrettable.
Are you saying that it isn't against the rules?

Giving a full solution is NOT helpful. Aiding the OP, to solve the problem themselves, is. Perhaps you could try giving just the first step next time?
0
X

new posts
Back
to top
Latest
My Feed

### Oops, nobody has postedin the last few hours.

Why not re-start the conversation?

see more

### See more of what you like onThe Student Room

You can personalise what you see on TSR. Tell us a little about yourself to get started.

### Poll

Join the discussion

Yes (221)
60.88%
No (76)
20.94%
Not sure (66)
18.18%