Turn on thread page Beta

Help me solve this reverse percentage problem. watch

    • Thread Starter
    Offline

    3
    ReputationRep:
    Hi. I came across this question when revising, don't understand it. I hope someone can solve it for me. Thanks
    Question Link: https://gyazo.com/c8bd28c72ed764f9fb0b85bd8054bb66
    Offline

    18
    ReputationRep:
    She sold the Skirt + Gloves for a Grand Total of £42
    Code:
    Skirt Total + Gloves Total = 42
    The gloves cost £3, and she made 100% profit on the gloves therefore Gloves profit = £3
    Code:
    Gloves Total = 3 + 3
    So
    Code:
    Skirt Total = 42 - Gloves Total = 42 - 6 = 36
    She made a 40% profit overall so the Grand Total is 140% of the Total Cost of £42
    Code:
    Total Cost * 140% = Total Cost * 1.4 = 42
    So rearrange the formula to obtain the Total cost. Division is the inverse of Multiplication:
    Code:
    Total Cost = 42 / 1.4 = 30
    
     Total Profit = 42 - 30 = 12
    The Gloves profit is £3 so
    Code:
    Skirt Profit  = 12 - 3 = 9
    The Gloves cost £3 so
    Code:
    Skirt Cost = 30 - 3 = 27
    So the percentage profit on the cost of the Skirt is:
    Code:
    Percentage Profit = Profit / Cost = 9 / 27 = 0.33333333 = 33.333333333% = 33.3% 1 d.p.
    Does this make sense?
    • Thread Starter
    Offline

    3
    ReputationRep:
    (Original post by winterscoming)
    She sold the Skirt + Gloves for a Grand Total of £42
    Code:
    Skirt Total + Gloves Total = 42
    The gloves cost £3, and she made 100% profit on the gloves therefore Gloves profit = £3
    Code:
    Gloves Total = 3 + 3
    So
    Code:
    Skirt Total = 42 - Gloves Total = 42 - 6 = 36
    She made a 40% profit overall so the Grand Total is 140% of the Total Cost of £42
    Code:
    Total Cost * 140% = Total Cost * 1.4 = 42
    So rearrange the formula to obtain the Total cost. Division is the inverse of Multiplication:
    Code:
    Total Cost = 42 / 1.4 = 30
    
     Total Profit = 42 - 30 = 12
    The Gloves profit is £3 so
    Code:
    Skirt Profit  = 12 - 3 = 9
    The Gloves cost £3 so
    Code:
    Skirt Cost = 30 - 3 = 27
    So the percentage profit on the cost of the Skirt is:
    Code:
    Percentage Profit = Profit / Cost = 9 / 27 = 0.33333333 = 33.333333333% = 33.3% 1 d.p.
    Does this make sense?
    It is correct! Thank you so much
 
 
 

University open days

  1. University of Bradford
    University-wide Postgraduate
    Wed, 25 Jul '18
  2. University of Buckingham
    Psychology Taster Tutorial Undergraduate
    Wed, 25 Jul '18
  3. Bournemouth University
    Clearing Campus Visit Undergraduate
    Wed, 1 Aug '18
Poll
How are you feeling in the run-up to Results Day 2018?
Useful resources

Study tools

Rosette

Essay expert

Learn to write like a pro with our ultimate essay guide.

Thinking about uni already?

Thinking about uni already?

See where you can apply with our uni match tool

Student chat

Ask a question

Chat to other GCSE students and get your study questions answered.

Creating

Make study resources

Create all the resources you need to get the grades.

Planner

Create your own Study Plan

Organise all your homework and exams so you never miss another deadline.

Resources by subject

From flashcards to mind maps; there's everything you need for all of your GCSE subjects.

Papers

Find past papers

100s of GCSE past papers for all your subjects at your fingertips.

Help out other students

Can you help? Study help unanswered threads

Groups associated with this forum:

View associated groups

The Student Room, Get Revising and Marked by Teachers are trading names of The Student Room Group Ltd.

Register Number: 04666380 (England and Wales), VAT No. 806 8067 22 Registered Office: International House, Queens Road, Brighton, BN1 3XE

Write a reply...
Reply
Hide
Reputation gems: You get these gems as you gain rep from other members for making good contributions and giving helpful advice.